Concerten

Mascagni – Cavalleria Rusticana

Zondag 9 januari 2022 14.30 uur TivoliVredenburg Utrecht

Het is een drama, deze Cavalleria Rusticana van Pietro Mascagni. Spekkie naar het bekkie van het Nederlands Concertkoor, dat dit uitvoert met Weekendopera Utrecht en geweldige solisten. Helaas gaat deze opera vanwege de coronamaatregelen ditmaal niet vergezeld van de opera Pagliacci van Leoncavallo, maar dat mag de Italiaanse pret niet drukken!

Orkest van Weekendopera Utrecht
o.l.v. Jan van Maanen

Solisten
Santuzza Marie-Claire op ten Noort – mezzosopraan
Turridu Eric Reddet – tenor
Alfio Martijn Sanders – bas
Lucia Ingrid Stijsiger – mezzosopraan
Lola Kim de Fuijk – sopraan

Verteller Ab Nieuwdorp

Hans Zimmer – Gladiator

22-24 & 27 febr 2 & 5 maart 2022

Helemaal nieuw is het al niet meer, maar een beetje vreemd nog steeds wel: film kijken in een concertzaal. Helemaal aangezien er onder het doek de originele filmmuziek wordt uitgevoerd. Dat is precies wat wij als Nederlands Concertkoor gaan doen bij de epische film Gladiator, over een Romeinse generaal/gladiator/wreker van zijn uitgemoorde familie. Actie en lyrische vervoering staan op het menu, dat door filmcomponisten Hans Zimmer en Lisa Gerrard werd vertaald naar muziek. Ga er maar voor zitten!

Noordpool Orkest

Data:
Het Concertgebouw, Amsterdam: dinsdag – donderdag 22 t/m 24 februari
Stadsschouwburg, Antwerpen: zondag 27 februari
De Vereeniging, Nijmegen: woensdag 2 maart
World Forum Theater, Den Haag: zaterdag 5 maart

Voor meer informatie zie hier.

Jan van Maanen – Marienklage

9 en 10 april 2022

Als adolescent hoorde dirigent en componist Jan van Maanen het zingen van een Marienklage, een middeleeuwse toonzetting van het lijden van de drie Maria’s uit het evangelie. Het maakte zo’n diepe indruk dat hij zich zette aan het schrijven van een eigen versie, dit keer niet met alleen solisten a capella, maar met daarbij een koor en een ensemble. In 2019 zong het NCK het werk bij de première en we werden compleet verliefd. Latijnse en Nederduitse teksten klinken in duidelijk middeleeuws geïnspireerde en tegelijk meeslepend hedendaagse muziek. Zeer fijn en zeer terecht dat het weer uitgevoerd gaat worden.

Instrumentaal ensemble, koor en solisten.
Marieke Steenhoek, sopraan – Virgo Maria
Vivianne van den Boom, sopraan – Maria Magdalena
Hanneke Tichelaar , mezzosopraan – Mater Johannis
Willem de Vries, bariton – Jesus
Arian Foppen, spreekstem – Johannes

o.l.v. Jan van Maanen

Fauré Requiem

4 mei 2022

‘Het Requiem is zo zachtmoedig als ik zelf.’ Deze woorden sprak Gabriel Fauré over zijn bekende werk, dat hij componeerde tussen 1887 en 1890. Inderdaad overheersen mildheid en vertrouwen in een nieuw leven. Het meest dramatische onderdeel van menig requiem, het Dies irae, ontbreekt, terwijl hij eindigt met In paradisum, een lieflijke tekst die Verdi bijvoorbeeld juist niet gebruikt. De reden waarom Fauré het componeerde is niet bekend. “Gewoon voor het plezier, als u me dat toelaat te zeggen!” zei hij er zelf over. In 1924 klonk het op zijn eigen begrafenis. Het Nederlands Concertkoor voert het requiem traditiegetrouw op 4 mei uit met orgelbegeleiding.

Solisten en organist nog niet bekend.
Dominicuskerk, Amsterdam

Klassiek op het Amstelveld 2022

17 & 18 september 2022 Amstelveld Amsterdam

Dit warmbloedige festival keert in 2022 fysiek terug naar het charmante Amstelveld in hartje Amsterdam. Overdag vindt het Open Podium plaats met jong internationaal en Nederlands talent. Wij brengen zoals in voorgaande jaren een spannend en afwisselend programma in de zwoele avond.

Gratis toegang.

Verdi Requiem – Requiem van Theresienstadt

Uitgesteld / postponed

Requiem van Theresienstadt opnieuw uitgesteld door corona

Het spijt ons zeer dat de Nederlandse première van het Requiem van Theresienstadt op zondag 12 december 2021 niet doorgaat. Gezien de huidige coronasituatie en binnen de geldende maatregelen is het niet mogelijk om het concertdrama uit te voeren. Het is de 2e keer dat het project wordt uitgesteld: de oorspronkelijke uitvoering was gepland op 3 mei 2020, in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid. Hiermee komen ook de uitzending door de NOS op NPO 2 en de filmvertoning van de film Defiant Requiem in Tuschinski te vervallen. We kijken momenteel met alle partners naar geschikte nieuwe data in 2022. We zullen deze zo snel mogelijk via onze website stemmenvanverzet.nl communiceren.

Namens de stichting Requiem van Theresienstadt: Stemmen van Verzet

Julie-Marthe Cohen, voorzitter

‘Requiem van Theresienstadt’ postponed again due to corona

We are very sorry that the Dutch premiere of Requiem van Theresienstadt cannot take place on Sunday 12 December 2021. Given the current corona situation and under the government measures in force, the concert drama cannot be performed. It is the 2nd time that the project has to be postponed: the original performance was scheduled for May 3, 2020, as part of the celebration of 75 years of freedom. With this, the broadcast by the NOS on NPO 2 and the screening of the film Defiant Requiem in Tuschinski will also be cancelled. We are currently looking for suitable new dates in 2022 with all our partners. We will communicate these as soon as possible via our website stemmenvanverzet.nl.

On behalf of the foundation Requiem van Theresienstadt: Stemmen van Verzet

Julie-Marthe Cohen, president

Home alone

Maandag 27 december  2021 20.00 uur RTM Stage – Ahoy Rotterdam. VERPLAATST! Hou de website in de gaten.

Tijdens Home Alone in Concert wordt de film in de nieuwe theaterzaal van Rotterdam Ahoy (RTM Stage) vertoond op groot bioscoopscherm, waarbij het Noordpool Orkest en het Nederlands Concertkoor de iconische filmmuziek van componist John Williams live uit zullen voeren. De meeslepende score van de film, gecomponeerd door John Williams, is misschien wel net zo iconisch als de film zelf. De legendarische componist is bekend van zijn werk voor talloze klassiekers, van Star Wars, E.T. en Jaws tot Superman, Indiana Jones, Jurassic Park, Schindler’s List, Harry Potter en nog veel meer. Je hoeft maar een paar noten te horen en je zit volledig in de film. Dat geldt zeker voor Home Alone, dat niet voor niets in twee categorieën voor een Oscar werd genomineerd: beste score en beste originele compositie.

Recente concerten

Verdi Requiem

Opera, pure opera, dat requiem! Dat is wat Verdi verweten werd, verweten wordt soms, door ernstige types. Ze hebben natuurlijk gelijk. Heerlijk! Verdi’s dodenmis sleurt ons de kerk uit, naar de concertzaal, om ons daar in te peperen met alles wat de dood en de wederopstanding oproepen, rouw, wanhoop, woede, hoop en vertrouwen. Alles breed uitgemeten op Italiaanse manier, zonder rem, zonder terughoudendheid. Uitvoerenden en publiek worden omvergeblazen door de emoties, zowel in de fortes en als de piano’s. Alles of niets, hollen of stilstaan, dood of leven. Het requiem van Verdi is een rit in de achtbaan.

Uitvoerenden:
Philips Symfonie Orkest, Philips’ Philharmonisch Koor en Nederlands Concertkoor o.l.v. Jules van Hessen
Solisten:
Charlotte Janssen – sopraan
Carina Vinke – mezzosopraan
Eric Reddet – tenor
Martijn Sanders – bas

Verdi – Don Carlo

Liefde is van alle tijden. Beantwoorde en onbeantwoorde. Zonder tegenstellingen geen drama. Zo ook in deze opera. De koning van Spanje, Filips II, pikt de verloofde van zijn zoon Don Carlos af. Zij komen lijnrecht tegen over elkaar te staan. Uiteindelijk wordt niemand er echt gelukkig van.

Orkest van Weekend Opera Utrecht
o.l.v. Jan van Maanen

Don Carlo – Erik Janse
Elisabetta di Valois – Marieke Steenhoek
La Principessa Eboli – Wiebke Göetjes
Rodrigo – Willem de Vries
Filippo II – Geo Chobanov
Il Grande Inquisitore – Jaap Sletterink
Tebaldo – Marlieke Haandrikman
Un frate – Arjan Man
Conte di Lerma/Un araldo – Martin van Os
Voce dal Cielo – Astrid Vreeken

M.m.v. Ab Nieuwdorp, verteller

Mahler – Symfonie 2

Ik sterf om te leven. Alleen de eerste regels van ‘Auferstehung’ zijn van de hand van dichter Friedrich Klopstock. Een prachtig koorwerk met aangepaste teksten door Mahler. Het leven, wat mensen bezighoudt, het waarom en de zoektocht naar antwoorden liggen vaak ten grondslag aan zijn symfonieën. De oer-uitvoering vond in 1894 plaats in Berlijn.

Met Symfonieorkest De Philharmonie o.l.v. Stijn Berkouwer

Donderdag 21 november 2019, 20.15 uur
Muziekgebouw Eindhoven
Zondag 24 november 2019, 20.15 uur
Concertgebouw Amsterdam

Maestro 2019

Op 18 september 2019 treden wij weer op in het programma Maestro. Hierin nemen acht bekende Nederlanders de baton in handen. Dit zorgt voor hilarische, bijzondere en soms ook ontroerende momenten op de bok.

Deze aflevering wordt op 24 november bij de AVROTROS uitgezonden.

Woensdag 18 september 2019
Philharmonie Haarlem

Klassiek op het Amstelveld

Klassiek op het Amstelveld is een jaarlijks openluchtfestival waarbij het maken en het beleven van klassieke muziek door jeugd centraal staat. Wij zingen delen uit de opera Samson et Dalila van Saint-Saëns en het beroemde Slavenkoor uit Nabucco van Verdi. Daarnaast zingen we een aantal delen uit de Carmina Burana van Carl Orff en het stuk Conquest of Paradise van Vangelis, titelsong van de film 1492: Conquest of Paradise van Ridley Scott over Columbus.

Dirigent: Louis Buskens
Pianist: Thom Janssen

Zaterdag 14 september 2019
Amstelveld Amsterdam

Le Grand Michel Legrand – een symfonische hommage

Het Nederlands Concertkoor brengt samen met het Philips Symfonie Orkest, pianist Cor Bakker en zangers Noortje Herlaar en Jon van Eerd een ode aan het werk van de onlangs overleden Franse componist Michel Legrand, onder leiding van maestro Jules van Hessen. Een zinderende belevenis!

Philips Symfonie Orkest 
o.l.v. Jules van Hessen

Noortje Herlaar, zang

Jon van Eerd, zang 

Cor Bakker, piano

Bob Zimmerman, arrangementen

Dinsdag 25 juni 2019, Concertgebouw Amsterdam

Mozart – Requiem

Lacrimosa, dies illa, die dag vol tranen. Dat zijn de woorden waarop Mozart zijn laatste maten muziek componeert. Dit requiem, dat hij schreef voor een anonieme opdrachtgever, werd zijn eigen dodenmis.

Dirigent Louis Buskens
Barokorkest Florilegium Musicum

Solisten: 
Elvire Beekhuizen, sopraan
Florieke Beelen, mezzosopraan
Eyjólfur Eyjólfsson, tenor
David Visser, bariton

4 mei 2019, 21.00 uur
Beurs van Berlage Amsterdam

Jan van Maanen
Marienklage – Wereldpremière

De Marienklage is een moderne versie van een middeleeuws epische dramavorm, in die tijd ongekend populair. Naast het lijdensverhaal van Christus krijgt het verdriet van de maagd Maria, Maria Magdalena en Maria, de moeder van Johannes, alle ruimte. Jan van Maanen verklankt in zijn nieuwe compositie zowel de religieuze betekenis als het universeel herkenbare verdriet van een moeder om haar kind. Ook in deze nieuwe Marienklage komen de verschillende aspecten en uitingsvormen van verdriet aan bod, van innerlijk verstild tot schreeuwend van onmacht, van meditatief tot ordinair.

Instrumentaal ensemble, koor en solisten.
Marieke Steenhoek, sopraan – Virgo Maria
Vivianne van den Boom, sopraan – Maria Magdalena
Hanneke Tichelaar , mezzosopraan – Mater Johannis
Willem de Vries, bariton – Jesus
Arian Foppen, spreekstem – Johannes

o.l.v. Jan van Maanen

20 april 2019, Jacobikerk Utrecht

Saint-Saëns – Samson et Dalila

Het bijbelverhaal uit het Oude testament over Simson en Delila ligt ten grondslag aan Saint-Saëns’ opera vol verleiding, liefde, geveinsde liefde en verraad. ‘Mon coeur s’ouvre à ta voix’ is een beroemde aria uit dit meeslepend werk.

Orkest van Weekend Opera Utrecht
o.l.v. Jan van Maanen

  • Samson – Morschi Franz, tenor
  • Dalila – Hanneke Tichelaar, mezzosopraan
  • Hogepriester van Dagon – Willem de Vries, bariton
  • Abimélech en Oude Hebreeër – Hans de Vries, bas
  • Ab Nieuwdorp, verteller

Beethoven – Negende Symfonie

Het Gelders Orkest
Dirigent: Claus Peter Flor

Solisten:
Ilse Eerens, sopraan
Rosanne van Sandwijk, mezzosopraan
Marcel Beekman, tenor
Erin Caves, tenor
Andrew Schroeder, bas

14 december, Musis Arnhem
16 december, TivoliVredenburg Utrecht
18 december, Koningin Elisabethzaal Antwerpen
20 december, De Vereeniging Nijmegen
22 december, Orpheus Apeldoorn
26 december, Musis Arnhem

Brahms – Ein deutsches Requiem

Brahms schreef dit requiem na het overlijden van zijn moeder, in 1865. In dit werk, waarin hij bijbelteksten als basis nam, ligt de nadruk vooral op troost en verzoening met het lijden en de dood.

Symfonieorkest Bellitoni
O.l.v. dirigent Jurjen Hempel

Solisten:
Irene Verburg, sopraan
Robbert Muuse, bariton

16 november, Elandkerk Den Haag
17 november, H. Hartkerk Maarssen
18 november, Concertgebouw Amsterdam

Saint-Saëns – Requiem

Camille Saint-Saëns (1835-1921) schreef zijn Requiem tijdens een verblijf in Zwitserland in 1878 in opdracht van een vriend. Koor en solisten wisselen elkaars indringende smeekbeden af. Het hoorbare verdriet in dit Requiem krijgt een extra lading als we weten dat hij korte tijd later zijn beide zoons verloren heeft.

Dirigent Louis Buskens

Elvire Beekhuizen, sopraan
Florieke Beelen, alt
Guy Cutting, tenor
David Visser, bariton
Ruud Huijbregts, orgel

Vrijdag 4 mei 2018 21.00 uur
Dominicuskerk, Amsterdam

De Avond van de Filmmuziek

De Avond van de Filmmuziek is het grootste evenement van Nederland waarbij film en filmmuziek, entertainment en entourage samen komen in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Het Grammy-winnende Metropole Orkest speelt de mooiste muzikale composities die speciaal voor film zijn geschreven.

Metropole Orkest
Dirigent: Vincent de Kort

Dinsdag 27 februari 2018
Woensdag 28 februari 2018
Donderdag 1 maart 2018
Concertgebouw, Amsterdam

Puccini – Tosca

Op 7 januari 2018 verleende het Nederlands Concertkoor voor de vijfde keer zijn medewerking aan Weekend Opera Utrecht. Dit jubileum werd gevierd met de bloedstollende opera Tosca van Puccini: politiek, religie, kunst, liefde, seks en moord in het Rome van 1800.

Orkest van Weekend Opera Utrecht
Dirigent: Jan van Maanen
Verteller: Ab Nieuwdorp

Solisten:
Floria Tosca – Francis van Broekhuizen
Mario Cavaradossi – Morschi Franz
Baron Scarpia – Willem de Vries
Sacristano/Sciarrone – Pieter Hendriks
Spoletta – Martin van Os
Cesare Angelotti/Carceriere – Onno Kleyn

Zondag 7 januari 2018
TivoliVredenburg Utrecht

Mahler 8

De ‘Symphonie der Tausend’, zo staat de Achtste Symfonie van Gustav Mahler bekend. Het is een megaproductie die zelden uitgevoerd wordt.

Orkest:
Philips Symfonie Orkest o.l.v. Jules van Hessen

Koren:
Philips Philharmonisch Koor
Toonkunstkoor Utrecht
Vocaal Talent Nederland
Nederlands Concertkoor

Solisten:
Maartje Rammeloo, sopraan 1, Magna Peccatrix
Lisette Bolle – sopraan 2, Una Poenitentium
Laetitia Gerards – sopraan 3, Mater Gloriosa
Leonie van Rheden – mezzosopraan 1, Mulier Samaritana
Carina Vinke – mezzosopraan 2, Maria Aegyptiaca
Frank van Aken – tenor, Doctor Marianus
Martijn Sanders – bariton, Pater Ecstaticus
Jaco Huijpen – bas, Pater Profundus

Zondag 26 november
TivoliVredenburg Utrecht

Donderdag 30 november
Concertgebouw Amsterdam

Vrijdag 8 december
Zaterdag 9 december
Muziekgebouw Eindhoven

Maestro 2017

In 2017 werkte het Nederlands Concertkoor voor de vierde keer mee aan het populaire tv-programma Maestro. In aflevering vijf, uitgezonden op 26 november, zongen we o.l.v. Ruud Feltkamp, Hadewych Minis, Dave von Raven en Maartje v.d. Wetering stukken van Verdi, Wagner en Bizet.

Duruflé Requiem

Eén van Maurice Duruflé’s meesterwerken is het Requiem, dat hij in 1947 componeerde ter nagedachtenis aan zijn vader. Hoewel Duruflé het baseerde op gregoriaans gezang uit de dodenmis, is zijn muziektaal stevig in de twintigste eeuw verankerd.

Dirigent Rick Muselaers

Solisten:
Barbara Kozelj, mezzosopraan
Robbert Muuse, bariton
Ruud Huijbregts, orgel

Donderdag 4 mei 2017

Orff – Carmina Burana

22 en 23 oktober 2016
Amsterdam, Concertgebouw
Olv Louis Buskens

Tsjaikovski – Jevgeni Onegin

8 januari 2017
Utrecht, Tivoli Vredenburg
Orkest van Weekend Opera Utrecht
Olv Jan van Maanen

De Avond van de Filmmuziek

22, 23 en 24 februari 2017
Amsterdam, Concertgebouw
Metropole Orkest
Olv Vincent de Kort

Concert voor Duchenne

10 juni 2016
Amsterdam, Concertgebouw Philharmonie Zuidnederland olv Per-Otto Johansson

Fauré Requiem

4 mei 2016
Oude Lutherse Kerk, Amsterdam
Olv Louis Buskens

Maestro 2016

14 februari en 6 maart 2016
Maestro, AVRO TROS

Rossini Petite Messe Solennelle

28 november 2015
Heilig Hartkerk, Maarssen
29 november 2015
Concertgebouw, Amsterdam
Olv Louis Buskens

Verdi Otello

13 september 2015
TivoliVredenburg, Utrecht
Weekend Opera Utrecht olv Jan van Maanen

Hans Kox Anne Frank Cantate

2 en 4 mei 2015
Concertgebouw, Amsterdam
Nederlands Philharmonisch Orkest olv Antony Hermus

Beethoven Negende symfonie

21 en 22 maart 2015
Luik, België
Orchestre Philharmonique Royal de Liège olv Christian Arming

Maestro 2014

december 2014
Maestro, AVRO TROS

Rachmaninov Vespers

29 november 2014
De Duif, Amsterdam
30 november 2014
Grote St. Bavokerk, Haarlem
Olv Louis Buskens

Puccini Turandot

14 september 2014 Weekend Opera Utrecht TivoliVredenburg
Weekend Opera Utrecht olv Jan van Maanen

Berlioz Grande Messe des Morts

11 en 13 mei 2014
Concertgebouw Amsterdam
Nederlands Philharmonisch Orkest olv Marc Albrecht.

Slava! Janáček Glagolitische Mis & Rachmaninov The Bells

23 november 2013
Elandstraatkerk, Den Haag
28 november
Nicolaïkerk, Utrecht
30 november
Concertgebouw, Amsterdam
Crea Orkest olv Bas Pollard

Bizet Carmen

15 september 2013
Weekend Opera Utrecht Vredenburg Leidsche Rijn Weekend Opera Utrecht olv Jan van Maanen

Beethoven Negende symfonie

28 augustus 2013
Dr. Anton Philipszaal, Den Haag
31 augustus 2013
Concertgebouw, Amsterdam Residentieorkest olv Lawrence Renes

Prokofjev Alexander Nevsky

26 januari 2013
Dr. Anton Philipszaal, Den Haag Residentie Orkest olv Michel Tabachnik

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe projecten, meld je dan aan voor onze mailinglijst.