Concerten

Beethoven – Symfonie nr. 9

11, 12 en 13 oktober 2024

Magistraal. Een ander woord is er niet voor Beethovens laatste symfonie. Dan denken we gebruikelijk aan het jubelende slotdeel waarin het koor Schillers Ode aan de Vreugde zingt, maar dat zou geen effect hebben zonder de orkestdelen die eraan vooraf gaan. De zinderende energie van een door doofheid getergde, geniale componist klinkt door in alle noten, in de muzikale lijnen, in de kloeke constructie van het werk. Beethoven op z’n best.

Caecilia Camerata o.l.v. Jasper de Waal.

vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 oktober 2024

Meer informatie volgt.

Mahler – Das klagende Lied

2 en 3 november 2024

Een jeugdwerk, dat is Das klagende Lied van Gustav Mahler eigenlijk. Maar bij de première in 1901, ruim 20 jaar nadat Mahler zijn eerste versie had gecomponeerd, klonk een ernstig gereviseerde versie met alleen de twee laatste van de drie oorspronkelijke delen. Het Nederlands Concertkoor voert ze uit inclusief het eerste deel in samenwerking met Symfonieorkest De Philharmonie en solisten onder leiding van Stijn Berkouwer. En je zult horen hoe Mahlers in zijn kenmerkende idioom het sprookje schildert van een noodlottige ridders, prinsen, een koningin en magische fluit uit mensenbeen gesneden.

Met Symfonieorkest De Philharmonie o.l.v. Stijn Berkouwer

zaterdag 2 en zondag 3 november 2024

Meer informatie volgt.

Avond van De Filmmuziek 2024

15, 16, 17 november 2024

Andere koek voor het Nederlands Concertkoor: zingen op de Avond(en) van De Filmmuziek. Verrukkelijk andere koek! Een feest, een happening, een spektakel, zowel voor ons als voor het publiek, met stersolisten, lichtshows, filmbeelden en het fantastische Metropole Orkest. Dit keer is de tiende aflevering, een lustrum dus, en weer komen de klassiekers als Star Wars en James Bond voorbij, Lord of the Rings en The Godfather. Riemen vast, maak je klaar voor een muzikale achtbaan!

Met Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley.

Ziggo Dome Amsterdam
vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag (matinee) 17 november 2024
Kaartverkoop loopt via Ticketmaster.

Puccini La Bohème
Weekend Opera Utrecht

12 januari 2025

Na de grandioze opera Aida van Verdi, in het kader van het jubileum van Weekend Opera Utrecht, kunnen we alweer de volgende opera aankondigen. Puccini's La Bohème zal de traanklieren opnieuw flink beroeren. Bij het verhaal van een arme kunstenaar in Parijs die hartstochtelijk verliefd wordt op een tbc-patiënte hou je het gegarandeerd niet droog. En Jan van Maanen zal er vast weer alles aan doen om het publiek te verwennen met deze prachtige muziek. Dus noteer deze datum alvast in je agenda!

Orkest van Weekendopera Utrecht
Onder leiding van Jan van Maanen

TivoliVredenburg
12 januari 2025

Meer informatie volgt.

Recente concerten

Hidas – Requiem

3 en 4 mei 2024

‘Requiem voor de vrede’, zo noemde de Hongaarse componist Frigyes Hidas (1928-2007) zijn werk voor koor, solisten en blaasorkest. Hij schreef het voor de 40-jarige herdenking van de Hongaarse Opstand van 1956. Is het daarmee een modern, atonaal stuk muziek? Zeker niet. De stijl is modern, iets ‘verwijd’ tonaal, het karakter traditioneel. Dan weer innig, dan weer wrang, angstaanjagend of exuberant, Hidas’ requiem ontroert en sleept je mee.

Philharmonie Nijmegen o.l.v. Lex Bergink.
Charlotte Janssen – sopraan
Carina Vinke – alt-mezzo
Eric Reddet – tenor
Martijn Sanders – bas-bariton

vrijdag 3 mei 2024 Boskapel Nijmegen 20.00-22.00 uur (zaal open 19.30 uur)
zaterdag 4 mei 2024 Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam 21.00-22.30 uur

Mahler – Symonie nr. 2

20 en 25 januari 2024

Wederopstaan hoeft het Crea Orkest niet, maar wel viert het een indrukwekkend 35-jarig bestaan. Is er dan iets mooiers om zo’n lustrum klank te geven dan Gustav Mahlers tweede symfonie? Mahler zet alles in om de gang van wanhoop naar loutering te verbeelden, uitmondend in een fluisterzachte koorinzet ‘Auferstehen wirst du, mijn Herz’. Daarvoor heeft er strijd geklonken, bitterzoete vrolijkheid en troostende berusting, geschilderd in een rijk orchestraal palet, met zelfs een ‘Fernorchester’ buiten de zaal. Bij de climax gaan alle registers open, dat van het orgel incluis, om het leven te bejubelen. Een heerlijke uitdaging dus voor het Crea Orkest onder leiding van Bas Pollard, solisten en het Nederlands Concertkoor.

Crea Orkest o.l.v. Bas Pollard
Lida Straathof – sopraan
Alison Metternich – alt

zaterdag 20 januari 2024 20.15 uur
Grote Kerk Alkmaar
donderdag 25 januari 2024 20.15 uur Concertgebouw Amsterdam

Maestro 2023 AVROTROS

19 december 2023

Dirigeren is een vak. Mocht je dat nog niet weten, dan kom je er rap achter bij het zien van Maestro. Maar elk vak kan geleerd worden en de eerste stappen op de weg erheen zijn spannend en vermakelijk om te zien. Ook in deze tv-serie van AVROTROS komt het leiden van een koor aan bod, en opnieuw mag het Nederlands Concertkoor daar zijn medewerking aan verlenen. Hoe gaan de kandidaten het doen in de Haarlemse Philharmonie? Slaan Pepijn Lanen, Frédérique Spigt, Ammar Bozoglu, Tjitske Reidinga, Glodi Lugungu, Chris Zegers en Roos Moggré achter in, naast of achter de maat, geven ze de juiste cues aan tenoren, alten, bassen en sopranen?

Wij namen deel aan de opnamen voor de halve finale op 19 december 2023 in PHIL. Deze werd op zondagavond 14 januari uitgezonden. De finale werd op zondagavond 21 januari uitgezonden.

Weekend Opera Utrecht, Verdi – Aida

7 januari 2024

Veel ‘grander’ kan opera niet worden: voor Verdi’s Aida moet alles uit de kast. Drama op en top, vertaald in lyriek en muzikaal spektakel, grote uitdagingen voor solisten en koor, dit is Italiaanse opera op z’n best – ook al speelt het zich af in het oude Egypte. Het Nederlands Concertkoor speelt bij het tienjarig bestaan van Weekend Opera Utrecht verschillende rollen, volk, soldaten en bovenal priesters en priesteressen, zoals in de beroemde triomfscène. Paarden en olifanten zijn niet toegestaan op het podium van Tivoli-Vredenburg. Maar die zul je niet missen in weer een grandioze uitvoering onder leiding van Jan van Maanen!

Orkest van Weekendopera Utrecht
Onder leiding van Jan van Maanen

Aida - Jeannette van Schaik
Amneris - Marie-Claire op ten Noort
Radames  - Andreas Warden-Bigom
Amonasro - Martijn Sanders 
Ramfis - Nanco de Vries
Il Re - Hans de Vries
Una sacerdotessa – Hildy Bohn 
Un messagero – André Meulman

TivoliVredenburg
Zondag 7 januari 2024
14.30-18.00 uur

Mahler, symfonie nr. 3

19 en 26 november 2023

Het is slechts een interludium, het vrolijke vrouwen- en kindergezang midden in Mahler derde symfonie. Onderwerp: de hemelse vreugde, bezongen door engelen en klokken, bimbam, bimbam. Waarna, vinden de kenners, het allermooiste adagio volgt ooit geschreven, langzaam opbouwend naar een triomfaal einde. Maar zonder de blije klanken van de vrouwen was het contrast er niet. Zonder hun louterende stemmen niet de verinnerlijking gevolgd door de beroemde culminatie. Mahler wist wat hij deed.
Met welke muziek kan Jules van Hessen na 35 jaar beter afscheid nemen van ‘zijn’ Philips Symfonie Orkest dan met Mahlers Derde symfonie?

Philips Symfonie Orkest
Onder leiding van Jules van Hessen 

Zondag 19 november 2023
Concertgebouw Amsterdam

Zondag 26 november 2023
Muziekgebouw Eindhoven

Brahms, Schicksalslied
Bruckner, Psalm 150
Rossini, Stabat Mater

27 en 29 oktober 2023

Bien étonnés de se trouver ensemble, deze drie componisten? Heel goed mogelijk, maar dat maakt het plezier van zingen, spelen en luisteren er niet minder om. In deze muzikale drie-akter gaan we emotioneel alle kanten op. Brahms’ Schicksalslied schetst dramatisch het menselijke lijden in contrast met de hemelse heerlijkheid, Rossini stelt daar in zijn lyrische Stabat Mater de moeder Gods als voorbeeld van, Bruckner bejubelt God in psalm 150 als ware het een Te Deum. Kerkmuziek? Nee, 19e-eeuwse sublimatie daarvan, het geloof naar de concertzaal gebracht, grootse klankschilderingen die zelf een kathedraal zijn.

Beethoven Orkest Amsterdam
Onder leiding van dirigent Ivo Meinen

Charlotte Janssen – sopraan
Barbara Kozelj – mezzosopraan
Stefan Kennedy – tenor
Quirijn de Lang – bariton

Vrijdag 27 oktober Sint-Petruskerk Leiden 20.15 uur
Zondag 29 oktober Concertgebouw Amsterdam 20.15 uur

Fauré – Requiem

4 mei 2023

‘Het Requiem is zo zachtmoedig als ik zelf.’ Deze woorden sprak Gabriel Fauré over zijn bekende werk, dat hij componeerde tussen 1887 en 1890. Inderdaad overheersen mildheid en vertrouwen in een nieuw leven. Het meest dramatische onderdeel van menig requiem, het Dies irae, ontbreekt, terwijl hij eindigt met In paradisum, een lieflijke tekst die Verdi bijvoorbeeld juist niet gebruikt. De reden waarom Fauré het componeerde is niet bekend. “Gewoon voor het plezier, als u me dat toelaat te zeggen!” zei hij er zelf over. In 1924 klonk het op zijn eigen begrafenis. Het Nederlands Concertkoor voert het requiem traditiegetrouw op 4 mei uit met orgelbegeleiding.

Elise van Es, sopraan
Frans Fiselier, bas-bariton
Ruud Hijbregts, orgel

o.l.v. Louis Buskens

Dominicuskerk, Amsterdam
4 mei 2023 21.00 uur

Mahler – Symfonie 2

24 en 25 januari 2023

Ik sterf om te leven. Alleen de eerste regels van 'Auferstehung' zijn van de hand van dichter Friedrich Klopstock. Een prachtig koorwerk met aangepaste teksten door Mahler. Het leven, wat mensen bezighoudt, het waarom en de zoektocht naar antwoorden liggen vaak ten grondslag aan zijn symfonieën. De oer-uitvoering vond in 1894 plaats in Berlijn.

Muziekgebouw Eindhoven
Dinsdag 24 januari 2023 20.15 uur

Concertgebouw Amsterdam
Woensdag 25 januari 2023 20.15 uur

Concertgebouw Amsterdam uitverkocht
Muziekgebouw Eindhoven kaartverkoop

Mascagni Cavalleria Rusticana – Leoncavallo Pagliacci

8 januari 2023

Het is een drama. Of nee, het zijn er twee en eigenlijk zelfs drie, in de opera’s Cavalleria Rusticana en Pagliacci van respectievelijk Pietro Mascagni en Ruggiero Leoncavallo. Spekkie naar het bekkie van het Nederlands Concertkoor, dat ze met Weekendopera Utrecht en een cast van geweldige solisten uitvoert op 8 januari 2023.

Orkest van Weekendopera Utrecht
o.l.v. Jan van Maanen
Verteller Ab Nieuwdorp 
Nederlands Concertkoor en het Utrechts Kinderkoor

Pietro Mascagni’s Cavalleria Rusticana
Santuzza – Marie-Claire op ten Noort, sopraan
Turiddu – Andreas Warden-Bigom, tenor
Alfio – Willem de Vries, bariton
Lucia – Ingrid Stijsiger, mezzo-sopraan
Lola – Kim de Fuijk, sopraan

Ruggero Leoncavallo’s Pagliacci
Nedda – Marieke Steenhoek, sopraan
Canio – Eric Reddet, tenor
Tonio – Kyle Bejnerowicz, bariton
Silvio – Willem de Vries, bariton
Peppe – Erik Janse, tenor

TivoliVredenburg, Utrecht
8 januari 2023 14.30 uur

Kaarten à €17,50 kun je rechtstreeks bij TivoliVredenburg bestellen.

Home alone – Cinema in concert

Vrijdag 23 december 2022

Tijdens Home Alone in Concert wordt de film in de nieuwe theaterzaal van Rotterdam Ahoy (RTM Stage) vertoond op groot bioscoopscherm, waarbij het Noordpool Orkest en het Nederlands Concertkoor de iconische filmmuziek van componist John Williams live uit zullen voeren. De meeslepende score van de film, gecomponeerd door John Williams, is misschien wel net zo iconisch als de film zelf. De legendarische componist is bekend van zijn werk voor talloze klassiekers, van Star Wars, E.T. en Jaws tot Superman, Indiana Jones, Jurassic Park, Schindler’s List, Harry Potter en nog veel meer. Je hoeft maar een paar noten te horen en je zit volledig in de film. Dat geldt zeker voor Home Alone, dat niet voor niets in twee categorieën voor een Oscar werd genomineerd: beste score en beste originele compositie.

Ahoy Rotterdam RTM Stage, 20.00 uur

Avond van de Filmmuziek 2022

18, 19 en 20 november 2022

Het Nederlands Concertkoor doet voor de tweede keer mee met de Avond van de Filmmuziek, ditmaal in de Ziggo Dome, op 18, 19 en 20 november 2022. Overdonderende muziek, we noemen Once upon a time in the West, Star Wars, The Matrix en Avengers, spetterende lichtshows en speciale effecten staan op het menu.

Metropole Orkest
Dirigent: Jules Buckley
Gastheer: Dominic Seldis
Speciale gast: Lebo M. (componist Lion King)

Met Ellen ten Damme, Geert Chatrou, Hermine Deurloo, Iris Hond, LAKSHMI, Rogier Kappers, Tania Kross, Waylon.

Vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 november.
Ziggo Dome, Amsterdam

Debussy, Prélude à l'après-midi d'un faune – Poulenc, Gloria – Bartók, Concert voor orkest

12 en 13 november 2022

Debussy, Poulenc en Bartók, drie vernieuwende componisten in één programma. Dromerig in Debussy’s Prélude à l’après-midi d’un faune, juichend in het Gloria van Poulenc, en confronterend bij Bartóks Concert voor orkest.

Prélude à l’après-midi d’un faune was in 1894 de definitieve doorbraak voor Debussy’s muziek, later als impressionistisch aangeduid. Poulencs Gloria uit 1961 toonde een onverwachte, serieuze kant van deze componist. Zijn nieuwe harmonieën en ritmes gaven religieuze muziek een nieuwe impuls. Het luisterend publiek werd in 1944 prettig geschokt door de première van Bartóks Concert voor orkest, waarin delen van het orkest zich op solistische en virtuoze wijze laten horen.

De Philharmonie
Dirigent Stijn Berkouwer
Lilian Farahani, sopraan

Concerten
Zaterdag 12 november 2022 om 15.00 uur
Grote Kerk, Weesp
Zondag 13 november 2022 om 20.15 uur
Concertgebouw, Amsterdam

Verdi Requiem – Requiem van Theresienstadt

19 juni 2022

Dies irae, dies illa … nooit klinkt het indrukwekkender dan in het Requiem van Giuseppe Verdi. Op 19 juni 2022 in de Amsterdamse Beurs van Berlage is de impact nog groter, vreselijker. Dan zingt het Nederlands Concertkoor het als het ‘Requiem van Theresienstadt’. Begeleid en afgewisseld door beelden uit de concentratiekampen klinkt Verdi’s Requiem als een eerbetoon aan de gevangenen die het in de periode 1943-44 zestien keer uitvoerden in het concentratiekamp Theresienstadt. Het was een daad van wanhoop en verzet tegelijk.
De laatste keer dat het Requiem van Verdi gezongen werd was op 23 juni 1944 voor het Internationale Rode Kruis en hoge Duitse nazi's. De uitzending van dit concert door de NOS op 23 juni 2022 is daarmee een symbolische en beladen datum.

Organisatie Stemmen van Verzet
Klik hier voor de achtergrond van dit indrukwekkende verhaal.

Radio Filharmonisch Orkest
Dirigent Murry Sidlin 

Solisten
Julianna Di Giacomo (sopraan) 
Caitlin Hulcup (mezzo soprano) 
Leonardo Capalbo (tenor) 
Gianluca Buratto (bass) 
Hans Dagelet (acteur)
Tine Joustra (actrice)

Zondag 19 juni 2022 om 20.15 uur
Beurs van Berlage, Amsterdam

Het concert is geheel uitverkocht.

De NOS heeft de uitvoering uitgezonden op donderdag 23 juni van 22.24-24.24 uur op NPO2. Deze is nog terug te zien op NPO Start.

Hans Zimmer – Gladiator

7 t/m 10, 12 en 14 juni 2022

Helemaal nieuw is het al niet meer, maar een beetje vreemd nog steeds wel: film kijken in een concertzaal. Helemaal aangezien er onder het doek de originele filmmuziek wordt uitgevoerd. Dat is precies wat wij als Nederlands Concertkoor gaan doen bij de epische film Gladiator, over een Romeinse generaal / gladiator / wreker van zijn uitgemoorde familie. Actie en lyrische vervoering staan op het menu, dat door filmcomponisten Hans Zimmer en Lisa Gerrard werd vertaald naar muziek. Ga er maar voor zitten!

Noordpool Orkest

Vanwege de corona maatregelen zijn de concerten verplaatst naar de volgende data:
Dinsdag en woensdag 7 en 8 juni – Concertgebouw, Amsterdam
Donderdag 9 juni – De Vereeniging, Nijmegen
Vrijdag 10 juni – Concertgebouw Amsterdam
Zondag 12 juni  – De Doelen Rotterdam
Dinsdag 14 juni Stadsschouwburg Antwerpen

Zie hier voor meer informatie.

Jan van Maanen Marienklage

Geïnspireerd door middeleeuwse muziek schreef Jan van Maanen een schitterend werk voor solisten, koor en ensemble. Het verklankt de emoties van ‘de’ drie Maria’s bij de dood van Christus. Latijnse en Nederduitse teksten klinken in duidelijk middeleeuws geïnspireerde en tegelijk meeslepend hedendaagse muziek.  Het NCK zong het bij de première en nu – dank! – opnieuw.

Als adolescent hoorde dirigent en componist Jan van Maanen het zingen van een Marienklage, een middeleeuwse toonzetting van het lijden van de drie Maria’s uit het evangelie. Het maakte zo’n diepe indruk dat hij zich zette aan het schrijven van een eigen versie, dit keer niet met alleen solisten a capella, maar met daarbij een koor en een ensemble. In 2019 zong het NCK het werk bij de première en we werden compleet verliefd. Latijnse en Nederduitse teksten klinken in duidelijk middeleeuws geïnspireerde en tegelijk meeslepend hedendaagse muziek. Zeer fijn en zeer terecht dat het weer uitgevoerd gaat worden.

Instrumentaal ensemble o.l.v. Jan van Maanen

Solisten:
Marieke Steenhoek – sopraan
Ingrid Stijsiger – mezzosopraan
Hanneke Tichelaar – mezzosopraan
Bas Kuijlenburg – bariton
Arian Foppen – spreekstem

Verdi Requiem

Opera, pure opera, dat requiem! Dat is wat Verdi verweten werd, verweten wordt soms, door ernstige types. Ze hebben natuurlijk gelijk. Heerlijk! Verdi’s dodenmis sleurt ons de kerk uit, naar de concertzaal, om ons daar in te peperen met alles wat de dood en de wederopstanding oproepen, rouw, wanhoop, woede, hoop en vertrouwen. Alles breed uitgemeten op Italiaanse manier, zonder rem, zonder terughoudendheid. Uitvoerenden en publiek worden omvergeblazen door de emoties, zowel in de fortes en als de piano’s. Alles of niets, hollen of stilstaan, dood of leven. Het requiem van Verdi is een rit in de achtbaan.

Uitvoerenden:
Philips Symfonie Orkest, Philips' Philharmonisch Koor en Nederlands Concertkoor o.l.v. Jules van Hessen
Solisten:
Charlotte Janssen – sopraan
Carina Vinke – mezzosopraan
Eric Reddet – tenor
Martijn Sanders – bas

Verdi – Don Carlo

Liefde is van alle tijden. Beantwoorde en onbeantwoorde. Zonder tegenstellingen geen drama. Zo ook in deze opera. De koning van Spanje, Filips II, pikt de verloofde van zijn zoon Don Carlos af. Zij komen lijnrecht tegen over elkaar te staan. Uiteindelijk wordt niemand er echt gelukkig van.

Orkest van Weekend Opera Utrecht
o.l.v. Jan van Maanen

Don Carlo – Erik Janse
Elisabetta di Valois – Marieke Steenhoek
La Principessa Eboli – Wiebke Göetjes
Rodrigo – Willem de Vries
Filippo II – Geo Chobanov
Il Grande Inquisitore – Jaap Sletterink
Tebaldo – Marlieke Haandrikman
Un frate – Arjan Man
Conte di Lerma/Un araldo – Martin van Os
Voce dal Cielo – Astrid Vreeken

M.m.v. Ab Nieuwdorp, verteller

Mahler - Symfonie 2

Ik sterf om te leven. Alleen de eerste regels van 'Auferstehung' zijn van de hand van dichter Friedrich Klopstock. Een prachtig koorwerk met aangepaste teksten door Mahler. Het leven, wat mensen bezighoudt, het waarom en de zoektocht naar antwoorden liggen vaak ten grondslag aan zijn symfonieën. De oer-uitvoering vond in 1894 plaats in Berlijn.

Met Symfonieorkest De Philharmonie o.l.v. Stijn Berkouwer

Donderdag 21 november 2019, 20.15 uur
Muziekgebouw Eindhoven
Zondag 24 november 2019, 20.15 uur
Concertgebouw Amsterdam

Maestro 2019

Op 18 september 2019 treden wij weer op in het programma Maestro. Hierin nemen acht bekende Nederlanders de baton in handen. Dit zorgt voor hilarische, bijzondere en soms ook ontroerende momenten op de bok.

Deze aflevering wordt op 24 november bij de AVROTROS uitgezonden.

Woensdag 18 september 2019
Philharmonie Haarlem

Klassiek op het Amstelveld

Klassiek op het Amstelveld is een jaarlijks openluchtfestival waarbij het maken en het beleven van klassieke muziek door jeugd centraal staat. Wij zingen delen uit de opera Samson et Dalila van Saint-Saëns en het beroemde Slavenkoor uit Nabucco van Verdi. Daarnaast zingen we een aantal delen uit de Carmina Burana van Carl Orff en het stuk Conquest of Paradise van Vangelis, titelsong van de film 1492: Conquest of Paradise van Ridley Scott over Columbus.

Dirigent: Louis Buskens
Pianist: Thom Janssen

Zaterdag 14 september 2019
Amstelveld Amsterdam

Le Grand Michel Legrand – een symfonische hommage

Het Nederlands Concertkoor brengt samen met het Philips Symfonie Orkest, pianist Cor Bakker en zangers Noortje Herlaar en Jon van Eerd een ode aan het werk van de onlangs overleden Franse componist Michel Legrand, onder leiding van maestro Jules van Hessen. Een zinderende belevenis!

Philips Symfonie Orkest 
o.l.v. Jules van Hessen

Noortje Herlaar, zang

Jon van Eerd, zang 

Cor Bakker, piano

Bob Zimmerman, arrangementen

Dinsdag 25 juni 2019, Concertgebouw Amsterdam

Mozart – Requiem

Lacrimosa, dies illa, die dag vol tranen. Dat zijn de woorden waarop Mozart zijn laatste maten muziek componeert. Dit requiem, dat hij schreef voor een anonieme opdrachtgever, werd zijn eigen dodenmis.

Dirigent Louis Buskens
Barokorkest Florilegium Musicum

Solisten: 
Elvire Beekhuizen, sopraan
Florieke Beelen, mezzosopraan
Eyjólfur Eyjólfsson, tenor
David Visser, bariton

4 mei 2019, 21.00 uur
Beurs van Berlage Amsterdam

Jan van Maanen
Marienklage – Wereldpremière

De Marienklage is een moderne versie van een middeleeuws epische dramavorm, in die tijd ongekend populair. Naast het lijdensverhaal van Christus krijgt het verdriet van de maagd Maria, Maria Magdalena en Maria, de moeder van Johannes, alle ruimte. Jan van Maanen verklankt in zijn nieuwe compositie zowel de religieuze betekenis als het universeel herkenbare verdriet van een moeder om haar kind. Ook in deze nieuwe Marienklage komen de verschillende aspecten en uitingsvormen van verdriet aan bod, van innerlijk verstild tot schreeuwend van onmacht, van meditatief tot ordinair.

Instrumentaal ensemble, koor en solisten.
Marieke Steenhoek, sopraan - Virgo Maria
Vivianne van den Boom, sopraan - Maria Magdalena
Hanneke Tichelaar , mezzosopraan - Mater Johannis
Willem de Vries, bariton - Jesus
Arian Foppen, spreekstem - Johannes

o.l.v. Jan van Maanen

20 april 2019, Jacobikerk Utrecht

Saint-Saëns - Samson et Dalila

Het bijbelverhaal uit het Oude testament over Simson en Delila ligt ten grondslag aan Saint-Saëns' opera vol verleiding, liefde, geveinsde liefde en verraad. 'Mon coeur s'ouvre à ta voix' is een beroemde aria uit dit meeslepend werk.

Orkest van Weekend Opera Utrecht
o.l.v. Jan van Maanen

  • Samson – Morschi Franz, tenor
  • Dalila – Hanneke Tichelaar, mezzosopraan
  • Hogepriester van Dagon – Willem de Vries, bariton
  • Abimélech en Oude Hebreeër – Hans de Vries, bas
  • Ab Nieuwdorp, verteller

Beethoven - Negende Symfonie

Het Gelders Orkest
Dirigent: Claus Peter Flor

Solisten:
Ilse Eerens, sopraan
Rosanne van Sandwijk, mezzosopraan
Marcel Beekman, tenor
Erin Caves, tenor
Andrew Schroeder, bas

14 december, Musis Arnhem
16 december, TivoliVredenburg Utrecht
18 december, Koningin Elisabethzaal Antwerpen
20 december, De Vereeniging Nijmegen
22 december, Orpheus Apeldoorn
26 december, Musis Arnhem

Brahms - Ein deutsches Requiem

Brahms schreef dit requiem na het overlijden van zijn moeder, in 1865. In dit werk, waarin hij bijbelteksten als basis nam, ligt de nadruk vooral op troost en verzoening met het lijden en de dood.

Symfonieorkest Bellitoni
O.l.v. dirigent Jurjen Hempel

Solisten:
Irene Verburg, sopraan
Robbert Muuse, bariton

16 november, Elandkerk Den Haag
17 november, H. Hartkerk Maarssen
18 november, Concertgebouw Amsterdam

Saint-Saëns - Requiem

Camille Saint-Saëns (1835-1921) schreef zijn Requiem tijdens een verblijf in Zwitserland in 1878 in opdracht van een vriend. Koor en solisten wisselen elkaars indringende smeekbeden af. Het hoorbare verdriet in dit Requiem krijgt een extra lading als we weten dat hij korte tijd later zijn beide zoons verloren heeft.

Dirigent Louis Buskens

Elvire Beekhuizen, sopraan
Florieke Beelen, alt
Guy Cutting, tenor
David Visser, bariton
Ruud Huijbregts, orgel

Vrijdag 4 mei 2018 21.00 uur
Dominicuskerk, Amsterdam

De Avond van de Filmmuziek

De Avond van de Filmmuziek is het grootste evenement van Nederland waarbij film en filmmuziek, entertainment en entourage samen komen in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Het Grammy-winnende Metropole Orkest speelt de mooiste muzikale composities die speciaal voor film zijn geschreven.

Metropole Orkest
Dirigent: Vincent de Kort

Dinsdag 27 februari 2018
Woensdag 28 februari 2018
Donderdag 1 maart 2018
Concertgebouw, Amsterdam

Puccini - Tosca

Op 7 januari 2018 verleende het Nederlands Concertkoor voor de vijfde keer zijn medewerking aan Weekend Opera Utrecht. Dit jubileum werd gevierd met de bloedstollende opera Tosca van Puccini: politiek, religie, kunst, liefde, seks en moord in het Rome van 1800.

Orkest van Weekend Opera Utrecht
Dirigent: Jan van Maanen
Verteller: Ab Nieuwdorp

Solisten:
Floria Tosca - Francis van Broekhuizen
Mario Cavaradossi - Morschi Franz
Baron Scarpia - Willem de Vries
Sacristano/Sciarrone - Pieter Hendriks
Spoletta - Martin van Os
Cesare Angelotti/Carceriere - Onno Kleyn

Zondag 7 januari 2018
TivoliVredenburg Utrecht

Mahler 8

De 'Symphonie der Tausend', zo staat de Achtste Symfonie van Gustav Mahler bekend. Het is een megaproductie die zelden uitgevoerd wordt.

Orkest:
Philips Symfonie Orkest o.l.v. Jules van Hessen

Koren:
Philips Philharmonisch Koor
Toonkunstkoor Utrecht
Vocaal Talent Nederland
Nederlands Concertkoor

Solisten:
Maartje Rammeloo, sopraan 1, Magna Peccatrix
Lisette Bolle - sopraan 2, Una Poenitentium
Laetitia Gerards - sopraan 3, Mater Gloriosa
Leonie van Rheden - mezzosopraan 1, Mulier Samaritana
Carina Vinke - mezzosopraan 2, Maria Aegyptiaca
Frank van Aken - tenor, Doctor Marianus
Martijn Sanders - bariton, Pater Ecstaticus
Jaco Huijpen - bas, Pater Profundus

Zondag 26 november
TivoliVredenburg Utrecht

Donderdag 30 november
Concertgebouw Amsterdam

Vrijdag 8 december
Zaterdag 9 december
Muziekgebouw Eindhoven

Maestro 2017

In 2017 werkte het Nederlands Concertkoor voor de vierde keer mee aan het populaire tv-programma Maestro. In aflevering vijf, uitgezonden op 26 november, zongen we o.l.v. Ruud Feltkamp, Hadewych Minis, Dave von Raven en Maartje v.d. Wetering stukken van Verdi, Wagner en Bizet.

Duruflé Requiem

Eén van Maurice Duruflé’s meesterwerken is het Requiem, dat hij in 1947 componeerde ter nagedachtenis aan zijn vader. Hoewel Duruflé het baseerde op gregoriaans gezang uit de dodenmis, is zijn muziektaal stevig in de twintigste eeuw verankerd.

Dirigent Rick Muselaers

Solisten:
Barbara Kozelj, mezzosopraan
Robbert Muuse, bariton
Ruud Huijbregts, orgel

Donderdag 4 mei 2017

Orff - Carmina Burana

22 en 23 oktober 2016
Amsterdam, Concertgebouw
Olv Louis Buskens

Tsjaikovski - Jevgeni Onegin

8 januari 2017
Utrecht, Tivoli Vredenburg
Orkest van Weekend Opera Utrecht
Olv Jan van Maanen

De Avond van de Filmmuziek

22, 23 en 24 februari 2017
Amsterdam, Concertgebouw
Metropole Orkest
Olv Vincent de Kort

Concert voor Duchenne

10 juni 2016
Amsterdam, Concertgebouw Philharmonie Zuidnederland olv Per-Otto Johansson

Fauré Requiem

4 mei 2016
Oude Lutherse Kerk, Amsterdam
Olv Louis Buskens

Maestro 2016

14 februari en 6 maart 2016
Maestro, AVRO TROS

Rossini Petite Messe Solennelle

28 november 2015
Heilig Hartkerk, Maarssen
29 november 2015
Concertgebouw, Amsterdam
Olv Louis Buskens

Verdi Otello

13 september 2015
TivoliVredenburg, Utrecht
Weekend Opera Utrecht olv Jan van Maanen

Hans Kox Anne Frank Cantate

2 en 4 mei 2015
Concertgebouw, Amsterdam
Nederlands Philharmonisch Orkest olv Antony Hermus

Beethoven Negende symfonie

21 en 22 maart 2015
Luik, België
Orchestre Philharmonique Royal de Liège olv Christian Arming

Maestro 2014

december 2014
Maestro, AVRO TROS

Rachmaninov Vespers

29 november 2014
De Duif, Amsterdam
30 november 2014
Grote St. Bavokerk, Haarlem
Olv Louis Buskens

Puccini Turandot

14 september 2014 Weekend Opera Utrecht TivoliVredenburg
Weekend Opera Utrecht olv Jan van Maanen

Berlioz Grande Messe des Morts

11 en 13 mei 2014
Concertgebouw Amsterdam
Nederlands Philharmonisch Orkest olv Marc Albrecht.

Slava! Janáček Glagolitische Mis & Rachmaninov The Bells

23 november 2013
Elandstraatkerk, Den Haag
28 november
Nicolaïkerk, Utrecht
30 november
Concertgebouw, Amsterdam
Crea Orkest olv Bas Pollard

Bizet Carmen

15 september 2013
Weekend Opera Utrecht Vredenburg Leidsche Rijn Weekend Opera Utrecht olv Jan van Maanen

Beethoven Negende symfonie

28 augustus 2013
Dr. Anton Philipszaal, Den Haag
31 augustus 2013
Concertgebouw, Amsterdam Residentieorkest olv Lawrence Renes

Prokofjev Alexander Nevsky

26 januari 2013
Dr. Anton Philipszaal, Den Haag Residentie Orkest olv Michel Tabachnik

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe projecten, meld je dan aan voor onze mailinglijst.